Winter(watersport)vakantie TUL 56

Winter(water)sport met de TUL 56

13 januari 2011

 Winterwatersport in de Biesbosch

 Ieder jaar gaan wij met de boot op winterwatersport, deze keer naar de Biesbosch.

In tegenstelling tot de zomer zijn de ligplaatsen in de periode tussen kerstmis en Nieuwjaar niet bezet. Voorwaarden voor een geslaagd verblijf zijn een goede kachel en voldoende proviand want in de Biesbosch is er niets te krijgen en hulp van buiten is er niet te verwachten want je ligt er moederziel alleen.

Na eerst 2 dagen voor anker te hebben gelegen in het Gat van de Vissen zijn we de vaste wal gaan opzoeken. Met de GPS muis op de elektronische kaart konden we de ondieptes omzeilen en een mooie plek vinden aan de Petrusplaat. Daar hebben in drie dagen tijd twee bootjes voorbij zien varen. De stilte was oorverdovend!

Zelfs op oudejaarsnacht hebben we nauwelijks iets van het vuurwerk gemerkt. In de verte hoorden we een paar doffe knallen en door de hoge begroeiing hebben we ook niets gezien van vuurpijlen en ander spektakel. Wij hadden ook onze noodvuurpijlen kunnen afsteken zonder dat ze opgemerkt zouden worden.

Doordat er nauwelijks mensen in die periode komen, komen de dieren vaker te voorschijn. Zo hebben wij een aantal malen een ree vlakbij de boot gehad en verschillende vogels die je niet elke dag in de stad zal ontmoeten. Naast ganzen, eenden, meerkoeten, merels, spreeuwen  kregen wij gezelschap van een roodborstje, een Vlaamse gaai, wit/zwart gestreepte vinken en een ongeïdentificeerde roofvogel. Ook speciaal is de witte reiger die we vaker zagen.

Mollen waren er ook maar die bleven onder de grond, onze scheepskat Joop heeft er geen kunnen vangen. Die liep als een hondje achter ons aan, blijkbaar vond hij het veiliger om bij ons in de buurt te blijven.

 Varen met 1,60 meter diepgang is mogelijk in de Biesbosch mits je goed bekend bent of een elektronische kaart met GPS hebt. De diepte in de vaargeul is minimaal 3 meter en hoewel op de kaart anders vermeld is de diepte bij de aanlegsteigers meestal voldoende. Je moet wel rekening houden met de waterstand die een halve meter kan variëren.

Volgend jaar gaan we weer ergens anders onze wintervakantie doorbrengen dus wij kunnen u de Biesbosch van harte aanbevelen in de winter.

 TUL56

[