Schippertjesdagen Warmond 2023

Op 8,9&10 september was het in Warmond weer het jaarlijkse feest volgestouwd met varend erfgoed de geur van diesel en olie en ronkende motoren.Warmond:
Mensen die niets met bovengenoemde zaken hebben, kunnen Warmond tijdens de Schippertjesdagen beter vermijden.
Hoewel Warmond ook zonder de Schippertjesdagen het bezoeken waard is. De Kagerplassen en het plaatsje Warmond met haar rijke historische verleden heeft voor eenieder wel wat de bieden. Een wandeling in een mooie natuurlijke omgeving of cultuur snuiven in een van de historische gebouwen die Warmond rijk is of gewoon lekker luieren aan het Joppe en zo zouden we nog wel even door kunnen gaan.
Genoeg over Warmond zou je zo denken, echter voor eigenaren van een Schottelboot heeft Warmond natuurlijk extra aantrekkingskracht. De meeste van onze boten zijn in Warmond bij van Leest gebouwd. De boten die in Duitsland zijn gebouwd, zijn vaak later nog wel op de werf in Warmond geweest, voor een aanpassing of onderhoud.

Maar nu het evenement zelf:
De Schippertjesdagen zijn van oorsprong georganiseerd voor en door liefhebbers van sleepboten en opduwers. Deze waren dan ook in alle maten en soorten te bewonderen.
De een hellemaal spik en span geschilderd en gepoetst en andere zo uit het werk getrokken of halverwege een restauratie even klaar gemaakt om toch vooral dit evenement mee te kunnen beleven.
Naast sleepboten en opduwers zijn er altijd wel bakdekkers, salonboten en andere voormalige beroeps vaartuigen aanwezig. Dit jaar werd het evenement verreikt met 12 Schottelboten van de Schottelboot vereniging.

Joey had hiervoor de contacten gelegd met de organisatie.
Deze was schijnbaar zo blij dat we met onze boten naar Warmond zouden komen, dat we op een van de mooiste plekken bij de Koudenhoornbrug bij elkaar werden gelegd.

Zo hadden we zicht op de feesttent aan de andere kant van het water en werden de paaltrekproeven en trekwedstrijden van de opduwers onderling, recht voor de neuzen van onze boten uitgevoerd.
Over belangstelling voor onze Schottels mochten we niet klagen, natuurlijk was er alle gelegenheid voor Schottels hoppen onderling. Waarbij toch steeds maar weer duidelijk wordt dat ook al hebben we allemaal een Schottel, er toch best veel verschillen zijn. verschillende Schottellaars met het idee nog wat aan zijn of haar boot te verbouwen hebben weer een hoop inspiratie op kunnen doen.
Maar ook van niet Schottellaars was er veel belangstelling voor onze boten, op een zeker moment hebben we het luik van de machinekamer maar open laten staan.
Naast schepen was er door de organisatie van alles aan de wal georganiseerd, een markt, oude stationaire motoren, bootjes maken voor de kids, enz.
Eten, drinken en muziek was ook volop aanwezig van een DJ, live optredens en chantykoren. Waarbij het Captainsdinner op vrijdagavond en het ontbijt op zondagochtend niet mocht ontbreken.
Warmond mag alle vrijwilligers die dit evenement tot een succes hebben gemaakt best wel koesteren. Vrijwilligers is tegenwoordig best wel een zeldzame soort.
Wij als Schottellaars koesteren natuurlijk Joey en de mensen om hem heen, die hem met de organisatie voor de Schottelboten hebben geholpen.
Al met al een zeer geslaagd evenement, voor de Tolkamer was het de eerste keer dat we aan een dergelijk evenement deel hebben genomen. Andere jaren gingen we met de auto bij de Schippertjesdagen even kijken, er midden tussenin liggen was echt super leuk en smaakt naar meer.
Hopelijk zijn we volgend jaar weer welkom en zijn we met nog meer Schottelboten op dit evenement aanwezig.
Rob Herkströter, RV 172 Tolkamer