Schottelboot Noord 2023

Met een mooie opkomst van 15 oud Rijkspolitie en Douane boten, mochten wij weer een mooie tocht organiseren. Het weer zat heerlijk mee. De eerste gasten arriveerden op vrijdagmiddag nabij Joure. We nuttigden op het dek in het zonnetje de eerste hapjes en drankjes. Daar vandaan gevaren met 4 boten naar het mooie dorpje Langweer. In de oude haven aangekomen,kwam er zo nu en dan een Schottelboot binnen gevaren. Dit keer kwamen niet alleen de gasten uit het noorden, maar zelfs uit Limburg en Zuid-Holland. Tegen 20.00 uur had de laatste boot afgemeerd en konden we elkaars boten weer bewonderen onder het genot van een hapje en drankje. Dit tot in de late uurtjes, gezelligheid alom.

Zaterdag morgen tegen 10.00 uur gingen we de route vervolgen via de Langweerder wielen. Via Noorder oudeweg naar de Gudsekop/Hollegracht, het Prinses Margrietkanaal en ook het Aldhof aangedaan. Daar met zijn allen koffie of thee gedronken en onze viervoeters uitgelaten. Via de Witte Brekken kwamen we Sneek binnen waar we nogal oponthoud hadden en daardoor veel bekijks.

Voor de mooi mooie waterpoort langs gevaren de Geeuw over naar IJlst. Via de Wide Wimerts /Osingahuizen het Johan Frisokanaal en het Heegermeer op waar de kapteins zich weer even jongetjes waanden die gingen spelevaren met hun bootjes. De een voer nog sneller dan de ander en bij de kapteins zag je grote glimlachen op hun gezichten. Overigens een pracht gezicht om de boten zo stoer te zien varen.

Toen ze uitgespeeld waren kwamen we via de rakken Woudsend binnen. Daar aangemeerd en met een groep van 40 pers gedineerd bij de restaurant De Pleats. Bijna iedereen, moe en voldaan, dook daarna zijn eigen boot weer in. Helaas zondags moet je dan van sommigen weer afscheid nemen, die hebben weer een lange weg te gaan. Maar er zijn er ook die kunnen geen genoeg van zo’n weekend krijgen, dus nog maar even een stukje varen en aangemeerd aan de Langehoekspolle. En ja, dan loopt het naar 17.00 uur en helaas er komt een tijd van komen en een tijd van gaan. We we kunnen weer terugkijken op een prachtig geslaagd weekend met mensen met allemaal de zelfde passie… en hopen iedereen volgend jaar weer te mogen ontmoeten.

Groetjes uit Friesland. Yeme en Paulien, RP17 Heeg.