Verslag en foto’s Schottelweekend Weesp 2024

Het jaarlijks georganiseerde Schottelweekend was dit jaar in Weesp. Dat een aantal leden Weesp een mooie locatie vindt blijkt wel uit het feit dat de eerste boot niet op donderdag maar al op maandag in Weesp aankwam. Op woensdag was de vloot al uitgebreid tot 11 boten. Donderdag avond was de groep van leden die zich hadden opgegeven compleet met 20 boten afgemeerd in de kom van Weesp.

Donderdag 9 mei:
De opening van het weekend was in het Automatenkabinet, een plek waar ruim driehonderd nog werkende speelautomaten zijn opgesteld. Iedereen kon hier een ‘gokje’ wagen met onder andere de eenarmige bandiet/fruitautomaat.
We hebben hier een extra ALV gehouden waarbij de Varend Erfgoed criteria zijn aangenomen, status van nieuwe statuten zijn uitgelegd, de commissievoorzitters en uitbreiding van het bestuur met de commissievoorzitters is besproken en aangenomen.
Daarna kon het spelen met de automaten onder het genot van een hapje en een drankje beginnen. 

Vrijdag 10 mei:
Terug van weggeweest de behendigheidsproeven. Maar liefst twaalf schippers hadden zich opgegeven, waarbij ze konden laten zien hoe goed ze met hun boot konden manoeuvreren.
Het ging niet om snelheid, het ging om uitvoering, precisie, nauwkeurigheid, netheid. Uit enthousiasme werd hier en daar een steigertje geraakt, een boei overvaren met als gevolg een touwtje in de schroef maar dat mocht de pret niet drukken en e.e.a. kon ter plekke weer worden opgelost. Het was prachtig te zien, niet alleen voor de leden maar ook voor de toegestroomde toeschouwers hoe gecontroleerd de schippers kunnen “spelen” met de Schottelboot.
Een voorwerp oppikken, rondje boei, voorwerp terugplaatsen, passagier afzetten, rondje om de boei met boei strak op de boeg om vervolgens de passagier weer op te pikken. 

Na de middag ging het programma verder met een stadswandeling en er wat ook een rondleiding bij de bierbrouwerij Wispe met voor de liefhebbers tevens na afloop gelegenheid om de brouwsels met uitleg daadwerkelijk te proeven.
De dag werd afgesloten met het traditionele captains diner in restaurant Aaltje. Hier hebben we genoten van een heerlijk 6 gangen diner. Uiteraard was hier ruim de gelegenheid om de dag nog eens door te nemen.

Zaterdag 11 Mei:
Na een kop koffie zit het er helaas alweer op en varen de schippers weer huiswaarts. Het was best een vol gepland evenement, was er wel genoeg tijd om elkaars boot te bekijken? Moeten we dan toch een dag langer plannen? We zullen erover nadenken voor 2025.
De tocht naar huiswaarts is ook een mooie happening, de mooiste foto’s en opnames komen voorbij van verschillende boten die de volledige tocht of een deel samen konden varen.
Goede vaart en tot volgend jaar.